Ha azt hinnéd, hogy nem bosszulja meg a tested

ulo-munka-artalmai Reggel leülsz, délutánig fel sem állsz, maximum egy-egy kávé- vagy ebédszünet, értekezlet erejéig. Ha azt hinnéd, ezt nem bosszulja meg a tested, nagyon tévedsz!

„A mozgásszegény életmód és az ülőmunka egy ellentétes mechanizmus az evolúció során kialakult mozgásszervi fejlődéssel szemben” – magyarázza Schneider Kata gyógytornász.

Mint mondja, érdemes a testre ható változásokra holisztikusan is kitekinteni, hiszen nem csak a mozgásszervekre mér károsodást a hosszan tartó ülőmunka. Ilyenkor a keringési rendszer is fokozott terhelésnek van kitéve, amely az anyagcsere-folyamatok jelentős részéért felelős. A tüdő kapacitása csökken, a keringés pang, a szervek oxigénellátása mérséklődik. A helytelen testtartás eredménye, hogy a gerincoszlop fiziológiás ‘S’-alakú görbülete a nyaki és az ágyéki részen kiegyenesedik, a háti szakaszon pedig fokozódik. A vállak előreesnek, ezáltal a mellizmok megrövidülnek, a hátizmok megnyúlnak.

Biomechanikai szempontból a deréktájon elhelyezkedő csigolyák és a hozzátartozó porckorongok hatalmas terhelésnek vannak kitéve, amiket a gerincoszlopot közvetlenül támogató izmok sem tudnak kellőképpen tehermentesíteni.A huzamosabb ideig tartó terhelés a gyakori fájdalmon túl akár visszafordíthatatlan deformációt okozhat a gerinc ízületeiben és a porckorongok szerkezetében. Ez komoly perifériás idegrendszeri tüneteket, zsibbadást, érzészavart, legrosszabb esetben bénulást is eredményezhet.

Az első tünetek, noha nem biztos, hogy olyan hevesek, már akkor feltűnnek, amikor ülőhelyzetben egyszerűen nem találod meg a legkényelmesebb pozíciót, tartást. Hát- és vállizmaid szép lassan feszessé válnak, és elvesztik rugalmasságukat. A fájdalom is megjelenhet, és a stresszes, odafigyelést, koncentrációt igénylő szituációkban egyszerűen azt veszed észre, hogy nem vagy formában: csökken a teljesítőképességed, feszültebbé válsz.

Meg akarod várni ezeket a tüneteket? (Vagy már egy következő stádiumra vársz?)

Nem kéne inkább csinálni valamit?
Hadd segítsek: hívj fel, és beszéljünk meg egy időpontot!